Podcast

Oto nasz autorski podcast Pełne Brzuchy. Zostań z nami na dłużej, aby dowiedzieć się, jak rozgryźć łódzką gastronomię. Najlepsze knajpy, gastro-pogadanki i wiele, wiele więcej. Obiecujemy, że będzie tylko smacznie!

#9 Cała prawda o food hallach w Łodzi. Czy trend powróci?

Spotkania przy wspólnym stole, gastronomiczna różnorodność, street food odmieniany przez wszystkie przypadki i unikalne wnętrza — tak w skrócie wygląda idea food halli. Warszawa ma Fabrykę Norblina, Wrocław – Halę Świebodzką, Gdańsk – Montownię, a Łódź… no właśnie. W najnowszym odcinku rozmawiamy o trendzie foodhallowym i zastanawiamy się, czy powróci do Miasta Włókniarzy.

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#8 Gdzie kupić słodkości w Łodzi? Przewodnik po topowych cukierniach

W najnowszym odcinku odwiedzamy najlepsze cukiernie w Łodzi i sprawdzamy, gdzie warto zjeść słodkości (również premium). Rozpoczynamy od monoporcji – małych dzieł sztuki cukierniczej, których ceny często wzbudzają emocje. Z drugiej strony spektrum obserwujemy trend nostalgii przyciągającej nas do drożdżówek, babcinych ciast i innych deserów, które pamiętamy z dzieciństwa. Wierzymy przy tym, że na rynku jest również miejsce dla słodkości bez cukru i daktylowych spodów.

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#7 Najlepsze restauracje na randkę w Łodzi (ale nie w walentynki)

Wspólnie bierzemy na warsztat romantyczne kolacje – gdzie warto iść na randkę w Łodzi, jak wybrać restaurację na specjalną okazję i czego unikać, żeby wieczór nie skończył się rozczarowaniem. Rekomendujemy restauracje premium jako najlepszy wybór na „bezpieczną” randkę, ale… odradzamy odwiedzanie ich w walentynki. Na koniec naświetlamy największą (poza tabaką, która tego dnia nie jest dla nikogo zaskoczeniem), walentynkową zmorę restauratorów.

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#6 Jak dobrze prowadzić (i konsumować) social media restauracji?

Dziś zanurzamy się w świat mediów społecznościowych i ich roli w gastronomii. Dyskutujemy o tym, z jakich platform korzystamy w Polsce najczęściej, jak restauracje radzą sobie z ich obsługą oraz co mogą zrobić, aby poprawić swoją widoczność online. Wskazujemy mocne i słabe strony działań marketingowych w SM, dzielimy się praktycznymi wskazówkami i omawiamy najbardziej spektakularne wpadki knajp. Zastanawiamy się także, czy social media mają realny wpływ na sukces (biznesowy i wizerunkowy) restauracji i czy warto myśleć o potencjale viralowym już na etapie projektowania lokalu, wnętrza lub tworzenia menu. Wyjaśniamy, dlaczego Facebook wciąż działa, TikTok to coś więcej niż zabawa, a YouTube to wciąż niewykorzystany potencjał w gastro.

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#5 Wigilia w knajpie, smażone boczniaki z cateringu i cyfrowe prezenty. Czy to wciąż Święta?

W najnowszym odcinku zastanawiamy się, czy Wigilia w knajpie to świąteczne tabu, czy może nowy świąteczny trend. Rozmawiamy o tych, którzy zamieniają karpia na smażone boczniaki, a domowy stół na ten w restauracji. Przyglądamy się zjawisku zamawiania cateringów świątecznych i zachodzimy w głowę, kto właściwie z nich korzysta. Na koniec prezentujemy świąteczny prezentownik dla foodies w wariancie last minute (czyli opcje możliwe do kupienia nawet godzinę przed wigilijną kolacją). Odejście od tradycji wcale nie oznacza końca magii Świąt!

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#4 Ranking jedzenia na dowóz w Łodzi. Co zamawiamy, a co powinniśmy?

W najnowszym odcinku wgryzamy się w temat jedzenia na dowóz. Analizujemy wyniki raportu, który przedstawia, jakie dania i kuchnie są w Łodzi najczęściej zamawiane online. Z częścią się zgadzamy, ale dorzucamy swoje rekomendacje w ramach subiektywnego rankingu łódzkiej szamy na dowóz. Opowiadamy również, dlaczego czasami bardziej rozsądnym wyborem od trzydaniowego lunchu premium jest duża osiedlowa pizza. Musimy dokonywać takich wyborów sami, bo nie każda restauracja wykazuje się odpowiedzialnością… i dowozi za wszelką cenę.

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!

#3 Ramen, cynamonka i dyniowe latte. O jesiennych smakach w Łodzi

Dlaczego dyniowe latte stało się symbolem jesieni? Choć doceniamy jego fenomen, dla nas prawdziwym comfort foodem w tym czasie są rameny i aromatyczne wypieki. Gdzie warto spróbować ich w Łodzi? Opowiadamy również o tym, jak lodziarnie radzą sobie jesienią, gdy sprzedaż lodów niemal zamiera. Czy faktycznie muszą zamykać się na kolejne pół roku? Na koniec dzielimy się naszymi telewizyjnymi doświadczeniami i pomysłem na najlepszą jesienną imprezę urodzinową.

Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!
Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!

#2 Gdzie warto zjeść śniadanie w Łodzi (i po co)?

Śniadania na mieście nie są zarezerwowane dla artystów czy influencerów i możemy to
udowodnić. To trend, który zyskuje na popularności, a śniadaniownie wyrastają w Łodzi jak grzyby po deszczu. Ale kto był pierwszy? Czy liczba lokali serwujących śniadania przez cały dzień (których jest dziś ponad 70) przekłada się na jakość? Wierzymy, że każda dzielnica w Łodzi zasługuje na przynajmniej jedną taką knajpę. To nasze gastro-postulat! Zachęcamy do odsłuchu!

Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!
Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!

#1 Dlaczego zawsze lądujemy we włoskiej knajpie?

Kuchnia włoska ma w Łodzi naprawdę godną reprezentację i liczne sukcesy na koncie – m.in. rozpoczęcie trendu na kultowe sosy: czosnkowy i pomidorowy. Nie oznacza to jednak, że nie ma na swoim koncie pewnych grzeszków. Niektórzy próbują nas oszukać, wmawiając, że sklepowy makaron polany oliwą to najprawdziwsze aglio olio, za które warto zapłacić 40 zł. Ostatecznie – Rzym pod wieloma względami może się schować! Zachęcamy do odsłuchu!

Przesłuchaj odcinek na YouTube! Zostaw kciuka w górę, subskrypcję kanału i komentarz!
Przesłuchaj odcinek na Spotify! Oceń i zaobserwuj profil!