Rynek Bałucki – miejsce, które byłoby prawdopodobnie lokalizacją najważniejszych misji, gdyby powstała łódzka edycja serii gier GTA. W jego sercu znajduje się mały lokal, serwujący dość egzotyczne przysmaki. Wypieki Gruzińskie przyciągają w dni targowe wielu głodnych łodzian!
Do „piekarni” Wypieki Gruzińskie trafiliśmy przypadkowo w dzień, podczas którego Rynek Bałucki przeżywał prawdziwe oblężenie. Wczesna, przedpołudniowa godzina to zdecydowanie prime time dla zakupów świeżych owoców i warzyw oraz wszelkiej maści bibelotów.
Zapach truskawek czy czereśni, a także pozostałych wiejskich produktów od lokalnych producentów wzmógł nasz apetyt i mimowolnie skierował kroki w stronę małego lokalu z egzotycznymi przekąskami. Po gruzińskie wypieki ustawiona była kolejka, która wytaczała się poza sklep!
Chaczapuri czy tradycyjny chleb to tylko niektóre Wypieki Gruzińskie
Tuż po wejściu do małego pomieszczenia uwagę przykuwały trzy rzeczy. Duży, tradycyjny gruziński piec, półka pełna aromatycznych przysmaków i Gruzini, uwijający się jak w ukropie, aby stale uzupełniać zapasy, które bardzo szybko znikały!
Mała przerwa! To idealny moment na dołączenie do grupy Gdzie warto zjeść w Łodzi oraz naszego Facebooka i Instagrama. Polećcie nam jakąś fajną, klimatyczną knajpę, pisząc na maila kontakt@pelnebrzuchy.pl! Do usłyszenia!
Wypieki Gruzińskie serwują kilkanaście wariacji na temat chaczapuri oraz gruziński chleb, co chwilę wyjmowany z ogromnego pieca. Chaczapuri to sycący placek, który można serwować na kilka sposobów, z wieloma rodzajami farszy. Spośród dostępnych tego dnia warto wymienić między innymi wypełnienie serowe, z wołowiną lub kurczakiem oraz kompozycje owocowe. Każda porcja kosztuje 7 złotych. Wypiek jest naprawdę słusznych rozmiarów. Placek jest aromatyczny i pachnący. Zdecydowaliśmy się na dwie kompozycje: z serem oraz z wieprzowiną i cebulką. Obie były zaskakująco dobre i po same brzegi wypchane farszem.
Wypieki Gruzińskie mają drugi lokal!
Poza chaczapuri w ofercie jest również gruziński chleb, raz po raz wyjmowany z czerwonego, ceglanego pieca długim hakiem. Jest zdecydowanie bardziej płaski od polskiego odpowiednika i przypomina placek. Na uwagę zasługuje za to jego rozmiar. Co prawda nie mieliśmy przy sobie linijki, ale jego długość z pewnością wynosiła więcej niż pół metra!
Był jednocześnie chrupiący i wyjątkowo soczysty. Widzieliśmy kiedy został wyciągnięty z pieca, więc ciężko byłoby dostać bardziej świeży produkt. Droga do samochodu minęła nam na skubaniu raz po raz małego kawałeczka, a gdy do niego doszliśmy brakowało już większej części!
Wypieki Gruzińskie to nasz ostatni minihit. Atrakcyjna kuchnia w przystępnej i taniej formie zachęca do częstych zakupów. Przy okazji wizyty na Rynku Bałuckim to prawdziwy must visit, ale warto tam zajechać również specjalnie po aromatyczne chaczapuri!
Na koniec zapraszamy Was na nasze kanały w mediach społecznościowych. Lajkujcie Facebooka, obserwujcie Instagramie i dołączajcie do grupy Gdzie warto zjeść w Łodzi!
Wypieki Gruzińskie
ul. Ceglana 19 (Rynek Bałucki)
ul. Piotrkowska 165/169 (Budynek Central)
Facebook
7 Replies to “Wypieki Gruzińskie (zamknięte)”