Peperoncini

Kochamy wszystko, co włoskie! Zdecydowanie bliżej nam do dolce vita, aniżeli skandynawskiego hygge, a pizze i pasty moglibyśmy pochłaniać w kilogramowych porcjach. Na kiełbasie salsiccianie i serze pecorino romano zjedliśmy już zęby. Ogromna część naszych recenzji dotyczy właśnie restauracji serwujących kuchnię z Półwyspu Apenińskiego. Nadsyłaliście listy, prosiliście i w końcu uwzględniliśmy Wasze sugestie. Odwiedziliśmy także Peperoncini!

Wyjazd na ulicę Rokicińską oznaczał dla nas niemałą wyprawę. Okazało się jednak, że knajpa oddalona od centrum o kilkanaście kilometrów również może być zapełniona nawet w środku tygodnia. Nam na szczęście udało się skorzystać z jednego z niewielu wolnych stolików.

Wystrój Peperoncini nawiązuje do włoskich klimatów kraciastymi ceratami, białymi krzesłami i wszechobecnymi ciepłymi barwami. O przystosowaniu do polskich warunków świadczą również działania knajpy z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. W menu znajdziemy nie tylko liczne propozycje dań, ale także słownik z pojęciami takimi jak taleggio, nduja calabrese czy scormozna, które przybliżają gościom rdzennie włoskie składniki. Duży plus należy również się za przedstawienie filozofii restauracji wyjaśniającą jednocześnie specyfikę i prostotę kuchni Italii.

bruschetta peperoncini antipasti
Pięć grzanek z różnymi dodatkami. Klasyczne, włoskie antipasti.

Na początek uczty wybraliśmy jedną z bardziej klasycznych antipasti. Crostini Misti (19 złotych) to pięć grzanek z różnymi interesującymi dodatkami. Szybki przegląd włoskich składników sprawi, że poczujecie odpowiedni klimat przed nadejściem dania głównego. Nam zdecydowanie najbardziej przypadła do gustu propozycja z serem kozim i konfiturą z cebuli, kiełbasą nduja, a także najbardziej tradycyjna z pomidorami i bazylią. Na pozostałych spróbujecie zielonego pesto genovese oraz musu z tuńczyka i papryki. Nie zrażajcie się nieatrakcyjnym wyglądem jednej z grzanek. Ona też jest pyszna!

Pizza czy pasta? Peperoncini nie ułatwia wyboru!

W Peperoncini można zjeść wszystko, co najlepsze w kuchni włoskiej. Na pierwszym miejscu stawiamy szeroki wybór pizzy, a także makaronów na bazie śmietany, pomidorów lub oliwy oraz dań zapiekanych w piecu. Niestety, mimo licznej ekipy, nie udało nam się spróbować wszystkich!

salami pizza peperoncini
Stawiamy na prostotę – pizza Diavola.

Pizza Diavola (24 złote) to kompozycja, na którą decydujemy się najczęściej. Placek rodem z Apulii został wzbogacony o pikantne włoskie salami, mozarellę oraz peperoncini. Przypieczone, chrupiące brzegi i aromatyczne składniki pozwoliły upajać się konsumpcją, a to i tak wyłącznie eufemizm! Ostrość papryczki i mięsa nie przeszkadzała, a dobrze akompaniowała pozostałym towarzyszom.

włoska pizza peperoncini
Włoska pizza to przede wszystkim aromatyczne składniki, cienkie ciasto i przypieczone brzegi.

Aby upewnić się, że atrakcyjność pizzy z Peperoncini nie była spowodowana wyłącznie obecnością naszych ulubionych składników, powinniśmy spróbować również czegoś innego. Serce jednak zawsze wygrywa ze zdrowym rozsądkiem i placek Salami niemal niczym się nie różnił. Ostre składniki zastąpiły oliwki i cebula, a smak naturalnie dał radę.

makarony pasty pesto peperoncini
W Peperoncini zdecydowanie nie pożałowali nam parmezanu!

Kucharze Peperoncini szczycą się sprowadzaniem komponentów dań prosto z Włoch oraz wytwarzaniem pozostałych własnoręcznie. Nie inaczej ma się sytuacja z makaronami. Nie mogliśmy odmówić sobie radości spróbowania jednego z nich!

Porcja spaghetti con pesto verde miała być mało inwazyjnym daniem na bazie oliwy, a niemal nas pokonała! Zielone pesto bazyliowe wymieszano z serem pecorino romano i orzeszkami piniowymi, a jak widać na zdjęciu – parmezanu nam nie poskąpiono. Pesto miało słono-orzechowy smak i dodało paście wyjątkowego charakteru. Szkoda tylko, że wszystkie orzechy zostały zblendowane, a nie pozostawiono w całości kilku, które dałyby fajną chrupkość.

rokicinska pizza wloska peperoncini
Włoska uczta w Peperoncini!

Peperoncini otworzyło nam oczy na fakt, że fajne miejscówki mogą mieć swoje lokalizacje również poza centrum miasta. Zachęcamy Was do wyruszenia ze swojej śródmiejskiej strefy komfortu, a jeśli mieszkacie w okolicy ulicy Rokicińskiej to winszujemy!

 Sprawdź „Jak oceniamy?”peperoncini ocena

Peperoncini

ul. Rokicińska 228/230
Facebook | Menu | Strona internetowa

Sprawdź inne recenzje!

whiskey in the jar menu
Whiskey in the Jar
Caffe sztos
Caffe przy Ulicy
motywy makaron 2
Motywy
chude ciacho panini
Chude Ciacho