Pomodoro

Niekiedy odwiedzamy miejsca, które pokochujemy od pierwszego wejrzenia. Takie, które nas oczarowują i udaje im się zagościć w naszych sercach na dobre. Lokale, do których chcemy wracać jak najczęściej i które nigdy nam się nie znudzą. Ja znalazłem taki azyl w restauracji mieszczącej się przy ul. Rewolucji 1905 roku. Fani włoskiej pizzy z pewnością już wiedzą, że mowa o Pomodoro!

Ten niepozorny lokal mieści się w jednej z bocznych uliczek odchodzących od Piotrkowskiej. Sam wystrój zdecydowanie nie zachęca do odwiedzin. Mnie na myśl po przekroczeniu progu od razu przychodzi wizualizacja typowej, osiedlowej restauracji z chińską kuchnią. Czerwone ściany, lekko „zmęczone” stoliki i lodówka coca-coli. Z pewnością kojarzycie wnętrza tego typu. Jednak niech Was to nie zniechęci! Obecność pokaźnego pieca opalanego drewnem daje nadzieję, że w tym miejscu karmią naprawdę dobrze. I.. mamma mia! Poziom dań jest dokładną przeciwnością wystroju tego miejsca!

pizza z Pomodoro
Pizza z Pomodoro wskakuje do czołówki łódzkich placków!

Główną część menu Pomodoro zajmują pizze. Wybierać możemy spośród kilkudziesięciu pozycji, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz tego dostępne są również makarony, kanapki z tego samego ciasta co wspomniane wcześniej placki, przystawki, takie jak deska włoskich wędlin, piadiny, sałatki oraz desery.  Wybór jest więc naprawdę spory. Będąc w Pomodoro pierwszy raz skusiłem się na pizzę o nazwie Romana. Na moim placku znalazły się sos pomidorowy, mozzarella, sardele, oregano i kapary. Danie pojawiło się na stole już po kilku minutach od zamówienia.

Pizza z Pomodoro wbiła się do łódzkiej czołówki!

Pizza w stylu neapolitańskim piecze się bardzo krótko, więc niecierpliwe i bardzo głodne osoby będą zachwycone. Placek był idealnie wypieczony, aromatyczny i sprawiał, że chciało się, by chwila napawania się jego widokiem trwała wiecznie! Wysoka jakość składników i doświadczona ręka kucharza, który jest rodowitym Włochem, sprawiły, że była to najlepsza włoska pizza, jaką miałem okazję jeść w Łodzi!

Makarony i pasty z pomodoro
Makaron wytrzymał tempo narzucone przez pizzę!

Tak piękny początek znajomości z Pomodoro musiał mieć kontynuację! Przy następnej okazji postanowiłem sprawdzić, jak radzą sobie z makaronami. Zdecydowałem się na jedną z moich ulubionych kompozycji, czyli spaghetti alla carbonara. Tym razem czekałem nieco dłużej, co wynika ze specyfiki dania, ale zdecydowanie było warto! Świetny, wysokiej jakości makaron, sos z żółtek, słony boczek i intensywny ser Pecorino Romano. Do pełni szczęścia brakowało zastąpienie boczku włoskim guanciale, ale kompozycja było tak dobre, że można wybaczyć użycie bardziej dostępnego w naszym kraju mięsnego składnika.

Pomodoro dowozi pizze
Margherita na dowóz również dała radę!

Próbowałem również pizzy na dowóz, stawiając na klasyczną Margheritę. Nawet tak prosta kompozycja potrafiła zachwycić i przenieść mnie do słonecznego Neapolu. To właśnie ona utwierdziła mnie w przekonaniu, że w Pomodoro znają się na pizzy! Dodając do tego pyszny makaron tworzy się wizja, na pierwszy rzut oka niepozornego, miejsca z kuchnią włoską na zaskakująco wysokim poziomie. Przystępne ceny, zważając na wysokiej jakości włoskie składniki, to kolejny atut tego lokalu. Absolutny sztos i ukłon dla kucharzy! Z pewnością będę wracał!

Sprawdź „Jak oceniamy?”

ocena pomodoro

Pomodoro

ul. Rewolucji 1905 r. 4
Facebook | Strona internetowa | Menu

sprawdź inne recenzje!

8 Replies to “Pomodoro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.